Link

2 Μαρ 2013

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ


ΠΥΡΕΤΟΣ  ΚΑΙ  ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι ασθένεια αλλά ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας.

Ο πυρετός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την καταπολέμηση της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όταν η εμπύρετη κατάσταση διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα, απαιτείται η επίσκεψη στον ειδικό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι αποτέλεσμα ιογενών λοιμώξεων, μικροβίων δηλαδή που κυκλοφορούν στο αίμα και κινητοποιούν τους παράγοντες άμυνας του οργανισμού.

Ο πυρετός αντιμετωπίζεται μόνο με αντιπυρετικά φάρμακα.

Εκτός από τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων, όπως depon, ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων postanmesulid και κορτιζόνης, ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων στο μέτωπο, επιθεμάτων πάγου σε μασχάλες και βουβώνες καθώς και με τη χορήγηση κρύων υγρών.

Σημαντική είναι και η χορήγηση υδαρών και ελαφρών τροφών (φτωχών σε λιπαρά), η διαμονή σε δροσερό περιβάλλον καθώς και το μπάνιο με νερό στη θερμοκρασία του σώματος.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας αφ' ενός δηλώνεται ότι το σώμα μας αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού ( ετοιμάζεται να πολεμήσει τα μικρόβια ) και αφ ετέρου πολλά μικρόβια δεν αντέχουν την αυξημένη θερμοκρασία και σταματούν να πολλαπλασιάζονται .

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεραπεύεται το άτομο.

Τα αντιπυρετικά φάρμακα συμβάλλουν στο να μην υπερβεί ο πυρετός την τιμή των 42 βαθμών που είναι επικίνδυνη για τον εγκέφαλο (γι αυτό βάζουμε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο ).


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ποια είναι η κανονική θερμοκρασία του σώματος ;

Η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από ένα κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου.
Η κανονική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται από 34,7 βαθμούς κελσίου έως 38 βαθμούς και ποικίλει ανάλογα με τις διαφορετικές περιοχές του σώματος που λαμβάνεται καθώς και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Ο καθένας έχει την δική του κλίμακα θερμοκρασιών που διαφοροποιείται στη διάρκεια της ημέρας.

α) μασχάλη = 34,7 - 37,3 βαθμούς

β) Στόμα = 35,5 - 37,5 βαθμούς

γ) Πρωκτός = 36,6 - 38,0 βαθμούς

δ) Αυτί = 35,8 - 38,0 βαθμούς.

Για να μετρήσουμε τον πυρετό στο παιδί διαλέγουμε την πιο σύντομη και ανώδυνη μέθοδο στην οποία το παιδί συνεργάζεται.


ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ

Είδη θερμομέτρων :

1) Υδραργυρικά : Με απόφαση της ΕΟΚ σταδιακά θα αποσυρθούν από την αγορά λόγω της τοξικότητας του υδραργύρου.
Την πιο διαδεδομένη κλίμακα θερμομέτρησης έως σήμερα χρωστάμε στον Σουηδό Κέλσιο, ο οποίος προσδιόρισε το 1742 τα σημεία 100 και 0 χρησιμοποιώντας ως ενδείξεις ορόσημα τις θερμοκρασίες βρασμού του νερού και τήξης του πάγου, ενώ χώρισε σε εκατό ίσα μέρη το διάστημα μεταξύ των δύο σημείων.

Η λειτουργία του θερμόμετρου υδραργύρου στηρίζεται στο φυσικό φαινόμενο της συστολής και διαστολής.

Το θερμόμετρο έχει ενσωματωμένο έναν τριχοειδή σωλήνα, κατά μήκος του οποίου κινείται ο υδράργυρος δίνοντας την ανάλογη ένδειξη.

Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, ο υδράργυρος διαστέλλεται και ανεβαίνει, ενώ όταν η θερμοκρασία μειώνεται, ο υδράργυρος συστέλλεται και κατεβαίνει κατά μήκος του σωλήνα.

Είναι τα πιο ακριβή και χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι θέλουν τουλάχιστον 5 λεπτά για να δείξουν την θερμοκρασία του σώματος και ο κίνδυνος να σπάσουν και να σκορπίσει ο υδράργυρος.

Με το θερμόμετρο αυτό μπορούμε να πάρουμε θερμοκρασία από το στόμα , το πρωκτό , την μασχάλη (απαραίτητη η συνεργασία του παιδιού και υπάρχει ο κίνδυνος του σπασίματος).

Η μέτρηση από την μασχάλη είναι η λιγότερο αξιόπιστη γιατί δείχνει την θερμοκρασία του δέρματος και όχι του σώματος.

2) Ηλεκτρονικά ψηφιακά θερμόμετρα:  Έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως χρειάζονται πολύ λίγο χρόνο ,την θερμοκρασία την δείχνουν σε οθόνη και δεν έχουν τον κίνδυνο του σπασίματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λήψη της θερμοκρασία από το στόμα ,τον πρωκτό και την μασχάλη.



3) Θερμόμετρα αυτιού: Με τα θερμόμετρα αυτά μετράμε την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το τύμπανο και τους γύρω ιστούς και έχουμε μια ακριβή θερμοκρασία σε λίγα δευτερόλεπτα.

Δεν παρουσιάζουν τα μειονεκτήματα της τοξικότητας του υδραργύρου και του μεγάλου χρόνου αλλά και εδώ χρειάζεται μια ελάχιστη συνεργασία του παιδιού.
Η θερμοκρασία του αυτιού είναι σχεδόν ίδια με την θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Έτσι τα θερμόμετρα αυτά μας δείχνουν την θερμοκρασία που μας ενδιαφέρει με μεγάλη ακρίβεια .












ΠΗΓΗ:
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ.
http://kytsotyliou2.blogspot.gr/search/label/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου